CIKGU BM SMK COCHRANE

Dengan bahasa kita boleh memuliakan sesiapa sahaja. Berbahasalah dengan betul tanpa mengira tempat dan tujuannya.

Sinopsis Wira Persona Avatari

di 30/12/2010

Bab 1: Poster Misteri.

Novel Wira Persona Avatari bab satu mengisahkan enam orang remaja, Adeen, Anas, Aina, Pauline, Anjali, dan Zuriani berjalan ke arah bilik persalinan sementara yang dibina khas bersempena dengan Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh yang diadakan di kompleks beli-belah Anggun. Mereka perlu bersiap semula untuk meneruskan cabaran terakhir yang akan bermula pada jam 3.00 petang. Adeen terpandang dua orang lelaki yang mencurigakan di dalam bilik persalinan itu. Seorang lelaki Cina bernama Ah Kong dan seorang lagi lelaki India bernama Samy. Baju-baju khas Pertandingan Avatari yang sedang dibelek oleh mereka itu dicampakkan ke lantai. Mereka hendak berlari tetapi dihalang oleh remaja berenam itu. Suasana menjadi tegang dan cemas. Samy mengeluarkan sebilah pisau, tetapi Adeen dan Anas dengan pantas menyerang dan berjaya menahan Samy dengan kemahiran silat mereka. Ah Kong hendak lari tetapi dihalang oleh Aina. Ah kong mengeluarkan sepucuk pistol lalu menembak Aina. Aina tersungkur ke lantai. Ah Kong meluru keluar dan melepaskan diri. Ho Shao Long memeriksa tempat tembakan di bahu Aina. Dalam keadaan yang kritikal itu, Aina menjadi semakin lemah. Fikiran Aina melayang-layang ke masa lepas. Selepas itu, Aina pengsan di pangkuan ibunya. Aina merupakan seorang murid yang cekal dan tekun. Walaupun pada waktu rehat, Aina masih berada di dalam kelasnya untuk menyiapkan kerja sekolahnya. Kemudian, Zuriani kawan sekelasnya tiba. Zuriani mengajak Aina keluar untuk melihat poster yang baru ditampalkan di papan kenyataan di kantin. Aina sangat teruja dan terus bergegas ke kantin.

Bab 2: Kamar Bicara.

Aina tidak sabar hendak memberitahu abangnya, Anas tentang suatu berita penting. Sekembalinya Anas, Aina terus mendapatkan abangnya. Anas kelihatan muram kerana pasukan hoki sekolahnya kalah. Anas seperti tidak berminat untuk mendengar berita yang hendak disampaikan oleh Aina. Namun, apabila Aina menyebut “Avatari”, Anas menjadi teruja. Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh sudah diumumkan. Anas terkenang akan ayah mereka yang menginginkan mereka menjadi juara Avatari seperti beliau dulu. Ayah mereka menjadi juara kebangsaan Pertandingan Avatari pertama sepuluh tahun dulu. Aina terdiam seketika apabila nama ayah mereka disebut. Hal ini demikian kerana ekspedisi penyelidikan misteri di Laut Andaman. Aina sangat merindui ayahnya.

Pada malamnya, Anas dan Aina asyik melayari laman web Avatari untuk mendapatkan maklumat yang lengkap tentang pertandingan yang akan diadakan itu. Kedua-dua beradik itu berbincang dan merancang untuk menyertai Pertandingan Avatari. Melalui “Kamar Bicara”, mereka bermain permainan video secara interaktif melalui watak avatar, iaitu watak tiga dimensi janaan komputer. Dalam salah satu interaksi itu, Anas telah terlibat dalam satu sesi perdebatan dengan seorang gadis Jepun, Aya Morita dari sebuah kafe siber di kawasan hiburan Tokyo. Perdebatan antara Anas melalui avatar Hang Tuah dan Aya Morita berlarutan sehingga jam 1.00 pagi

Bab 3: Pasukan Zamrud II.

Anas dan Aina membaca risalah dan borang pertandingan berulang kali. Mereka sedang memikirkan bagaimana hendak mendapatkan komputer realiti maya dan perisian Avatari. Harga sebuah komputer realiti maya yang paling murah dalam lingkungan RM50 ribu. Perisian Avatari pula dalam lingkungan RM10 ribu. Mereka memikirkan siapakan yang sanggup menaja mereka. Tiba-tiba Aina teringat akan Pak Cik Ho, rakan sepasukan ayah mereka semasa memenangi Pertandingan Avatari dulu. Anas menelefon Pak Cik Ho di rumah. Pauline, anak perempuan Pak Cik Ho menjawab. Dia memberitahu Anas bahawa Pak Cik Ho tidak ada. Anas meninggalkan pesan supaya Pak Cik Ho menelefonnya kembali. Anas dan Aina pergi ke rumah Pak Cik Ho. Pak Cik Ho memberitahu mereka bahawa Pak Cik Kuppusamy telah menawarkan anaknya, Kumar untuk menyertai pasukan Avatari Anas dan Aina. Pasukan Avatari Anas dan Aina juga dibenarkan untuk menggunakan komputer realiti maya kepunyaan mereka itu. Mereka memerlukan seorang lahli lagi. Orang yang kelima ini penting kerana dia mesti seorang pengatur cara komputer yang hebat. Aina teringat akan Adeen, anak Profesor Zakri. Aina akan mencuba memujuk Adeen untuk menyertai pasukan Avatari mereka.

Bab 4: Libasan Pari.

Anas, Aina, Pauline, dan Kumar sedang menunggu Adeen di pusat permainan video Game Star. Kumar tidak sabar menunggu ketibaan Adeen. Pauline pula tidak senang dengan sikap Kumar yang panas baran itu. Berlaku konflik kecil antara Pauline dan Kumar. Anas mencuba menenteramkam pertelagahan antara Kumar dengan Pauline. Akhirnya Adeen sampai. Kumar melihat Adeen dengan sinis. Dia tidak yakin terhadap kebolehan Adeen. Aina memperkenalkan Kumar kepada Adeen. Seperti biasa, Kumar menunjukkan sikap egonya terhadap Adeen dengan tindakannya yang teragak-agak untuk bersalaman dengan Adeen. Seterusnya Aina memperkenalkan Pauline kepada Adeen.

Mereka berlima pergi berjumpa dengan Pak Cik Tan, pengurus pusat permainan video Game Star untuk mendengar taklimat daripada beliau. Pak Cik Tan seorang pekerja yang setia kepada majikannya, iaitu Encik Ho Shao Long. Semasa melihat komputer Avatari yang akan digunakan dalam pertandingan nanti, Kumar menyatakan tidak mahu terlibat dalam pertandingan itu kerana tidak yakin terhadap komputer yang kelihatan antik itu. Kumar menarik diri. Semua orang menjadi bingung dengan tindakan Kumar itu.

Bab 5: Senteri Muda.

Anas, Aina, Pauline, dan Adeen menjalani latihan senaman silat di bawah bimbingan Cikgu Nisah, seorang guru silat dan bekas sarjan komando. Latihan silat ini sebagai persiapan mereka untuk menghadapi Pertandingan Avatari yang penuh dengan halangan, cabaran, dan muslihat.

Ho Shao Long datang untuk meninjau perkembangan Pasukan Zamrud II membuat latihan permainan Avatari. Adeen cuba menerangkan kepada Pak Cik Ho sebab-sebab CPU Voltra yang canggih milik Pak Cik Ho itu perlu diubah suai lagi. Hal ini demikian kerana CPU tersebut masih lemah mengawal pergerakan avatar ketika bertempur. Pak Cik Ho akui akan kelemahan yang terdapat pada komputernya itu. Adeen mencadangkan cip mikroelektrik yang lebih hebat daripada cip Voltra milik Pak Cik Ho, iaitu prototaip cip Alif yang baru dihasilkan oleh MIMOS Berhad yang berkelajuan 100 gigahertz. Pak Cik Ho akui akan penerangan Adeen itu.

Bab 6: Ribut Dalam Cawan.

Semasa Adeen mengubah suai mesin Avatari, Anas dan Pauline pergi makan di restoran McDonalds di seberang jalan yang bertentangan dengan pusat permainan video Game Star. Mereka berbincang untuk mencari ahli baru sebagai pengganti Kumar. Pauline mencadangkan supaya mereka memujuk Kumar untuk kembali menyertai pasukan Avatari mereka. Namun, Anas tidak bersetuju kerana bagi Anas, Kumar terlalu angkuh. Anas dan Pauline teringat akan pesanan Cikgu Nisah berhubung kitar hayat pasukan dalam sesi strategi pertempuran.

Mereka kembali ke pusat permainan video Game Star. Anas lalu di behagian permainan video Robot War. Banyak remaja berkumpul di situ. Anas ternampak seorang gadis India sedang tekun mengendalikan mesin permainan Robot War. Dia sedang bersaing dengan beberapa orang remaja lelaki dalam permainan Robot War melalui mesin yang dirangkaikan. Akhirnya, gadis India itu yang bernama Anjali berjaya mengalahkan remaja-remaja lelaki itu. Anas memberitahu Pauline bahawa dia hendak berjumpa dengan ahli kelima Pasukan Zamrud II. Anas mendekati Anjali. Pauline berasa tidak senang hati dengan tindakan Anas itu.

Bab 7: Latihan Termpur

Zuriani merajuk terhadap Ama kerana sejak akhir-akhir ini Ama telah jarang-jarang bertemu dengannya. Sejak Ama mendaftar untuk memasuki Pertandingan Avatari, dia sudah tidak ada masa untuk sahabat karibnya itu. Ama mengakui bahawa memang dia terlalu sibuk sejak memasuki Pertandingan Avatari. Untuk memujuk hati kawannya itu, Ama mengajak Zuriani menyertainya dalam Pertandingan Avatari. Walaupun ahli pasukan Avatari Ama sudah ada lima orang, tetapi Zuriani boleh ikut serta sebagai ahli pasukan simpanan. Untuk itu, Zuriani perlu ikut sama berlatih. Zuriani bersetuju.

Pada suatu pagi, Anas, Adeen, Pauline, Ama, Anjali, dan Zuriani menjalani latihan kembara di kawasan bukit-bukau dan belukar. Semasa berehat, Ama mengorek rahsia Anjali tentang sebab dia menggunakan nama “Anjali” padahal nama sebenarnya ialah Laksmini. Anjali kemudiannya mengimbas kembali peristiwa yang menyebabkan dia bersetuju untuk menyertai Pasukan Zamrud II. Anjali sebenarnya telah kalah kepada Anas dalam peristiwa cabar-mencabar dalam permainan video Robot War.

Setélah keluar dan kawasan bukit-bukau dan belukar, mereka beriatih tempur pula di tepi pantai dengan bimbingan Cikgu Nisah. Cikgu Nisah mengajarkan beberapa strategi pertempuran untuk mengalahkan musuh. Pauline dipasangkan dengan Anjali untuk latihan tempur. Semasa latihan silat, Cikgu Nisah mendapati Pauline dan Anjali betul-betul bergaduh. Selepas latihan, Cikgu Nisah memanggil Pauline. Cikgu Nisah tahu bahawa Pauline cemburu akan Anjali yang rapat dengan Anas. Cikgu Nisah menasihati Pauline tentang cara hendak menambat hati lelaki berdasarkan pengalamannya sendiri.

Bab 8: Cabaran Bermula

Pagi Sabtu. Para penonton sudah mula berkumpul di hadapan skrin besar di ruang legar Kompleks Beli-belah Anggun. Pengacara terkenal, Halim melalui avatarnya, muncul di skrin besar. Penonton memberikan tepukan yang gemuruh. Halim mengumumkan bahawa PertandinganAvatari ialah pertandingan kembara atau adventure game bagi makhluk janaan komputer yang dipanggil avatar. Pertandingan ini disertai oleh beberapa pasukan dan seluruh dunia. Halim memberikan keterangan dan arahan kepada para peserta. Dalam pusingan pertama, setiap pasukan yang ingin ke pusingan kedua mestilah mencari sebuah pasu emas yang tersorok dalam ruang siher misteri pertama. Pasu emas itu mengandungi teka-teki untuk pusingan kedua. Sebelum pertandingan bermula, Halim memperkenalkan peserta dan Malaysia, iaitu Pasukan Zamrud II, Pasukan Harimau Kumbang, Kumpulan Sinaran, dan Pasukan Aura Suci. Para penonton memberikan tepukan.

Pertandingan bermula. Adeen bertindak sebagai pengawal mesin permainan Avatari yang berada di bilik khas. Adeen mempunyai peranan penting kerana dia bertugas memantau setiap pergerakan pemain dan berfungsi menyalurkan arahan, makiumat, dan sebarang keperluan lain sernasa pertandingan.

Dalam pusingan pertama, Pasukan Zamrud II menggunakan persona Badang untuk mewakili mereka, iaitu watalc wira dalam Sejarah Melayu. Ruang siber bagi saringan pertama Pertandingan Avatari ialah zaman prasej arah. Avatar-avatar pasukan yang mengambil bahagian berhadapan dengan dinosaur-dinosaur yang besar dan ganas. Pelbagai halangan dan cabaran yang dilalui oleh avatar Pasukan Zamrud II. Pasukan Zarnrud II sudah berjaya memperoich pasu emas yang terdapat di dalam buah cempedak aneh itu. Mereka sudah hampir pasti untuk layak ke pusingan kedua. Namun malangnya, buah cempedak aneh yang mengandungi pasu emas di dalamnya telah dirampas oleh Pasukan Aura Suci.

Bab 9: Juara Songsang

Ahli-ahli Pasukan Zamrud II tidak menyangka bahawa Pasukan Aura Suci bertindak jahat dengan merampas buah cempedak aneh tersehut. Mereka sungguh kecewa. Tiha-tiba Adeen mem.beritahu mereka bahawa cabaran Pasukan Zamrud II helum berakhir dan rnengarahkan mereka mencari pasu emas itu d atas Ian tai terowong. Pasukan Aura Suci telab dibatalkan penyertaan mereka kerana didapati menggunakan kaedah tidak bermoral terhadap Pasukan Zamrud II. Para ahli Pasukan Zamrud II segera berpatah balik dan mencari pasu emas itu. Pauline menemukan pasu emas itu. Dengan itu pasukan Zamrud II telah berjaya ke pusingan kedua. J uruacara Halim muncul di skrin sekali lagi. Halim mengumumkan hahawa dalam pusingan kedua ini, para peserta akan memasuki ruang siber misteri kedua untuk mencari pelbagai objek harta karun berdasarkan petunjuk yang akan diperoleh daripada teka silang kata yang diselesaikan oleh mereka.

Para ahli pasukan Pertandingan Avatari sudah bersedia untuk memulakan pusingan kedua. Semasa pertandingan baru berlangsung, Adeen mendapati salah satu cip mikroelektronik penting mesin Avatari sudah hilang. Anggota Pasukan Zamrud 11 mula resah. Adeen yang lebih tertekan. Tiba-tiba Adeen teringat akan Pak Cik Tan ada membawa papan litar gantian dan cip yang sama pasti ada di atas papan litar itu. Adeen bernasib baik kerana papan litar itu masih ada dan lengkap dengan cip mikroelektronik. Adeen segera memasang cip itu.

Para ahli Pasukan Zamrud II sudab bersedia untuk berjuang. Mereka telah mendapat jawapan kepada teka silang kata, iaitu “buaya”. Jawapan itu tepat dan avatar Pasukan Zamrud II memasuki kawasan padang pasir. Mereka berada dalam zaman Mesir purba, iaitu pada zaman Firaun. Setelah melepasi halangan daripada ulat besar, mereka akhirnya berjaya sampai ke kawasan bangunan yang luas. Di situ mereka berjaya menemukan buaya emas. Adeen mengarahkan ahli pasukannya pergi ke Kuii Abu Simbel untuk mengutip lebih banyak harta karun. Pasukan Zamrud II berjaya ke pusingan ketiga.

Bab 10: Malaysia Serba Boleh

Dalam pusingan ketiga, cabarannya ialah bertanding permainan tradisi. Setiap pasukan akan bertanding dengan pasukan lain untuk menentukan pasukan mana yang layak ke pertandingan akhir. Setiap pasukan mesti menguasai sebanyak mungkin permainan. Pauline memilih memanah. Ama memilih congkak. Anas rnemilih catur. Anjali pula memilih mahjong. Apabila pusingan ketiga tamat, Jepun menduduki tempat pertama, Rusia di tempat kedua, Australia di tempat ketiga, dan Amerika Syarikat di tempat keempat. Malaysia herkongsi markah dengan Thailand dan Republik Rakyat China. Oleh sebab terdapat tiga pasukan yang layak, maka satu pemecah sen akan diadakan.

Halim muncul untuk menentukan pasukan mana yang mendapat tempat kelima untuk ke pertandingan akhir. Setiap pasukan akan diberi satu peluang untuk meneka apa yang ada di dalam genggaman Halim. Thailand meneka guli. China meneka wang syiling. Malaysia melalui Ama meneka belalang. Tekaannya tepat. Pasukan Zamrud II layak ke pertandingan akhir.

Bab 11 :Jutawan Muda

Keadaan di bilik persalinan masih tegang walaupun Ama telah dibawa ke hospital. AhJi Pasukan Zamrud II tidak dapat bersama dengan Ama di hospital kerana perlu meneruskan cabaran pada peringkat akhir. Pada mulanya mereka hendak menarik dir tetapi Pak Cik Ho menghalang kerana keadaan Ama sudah stabil. Mereka harus memikirkan kepentingan negara. Mereka merupakan satu-satunya pasukan Malaysia yang berjaya ke peringkat akhir. Anas masih tidak berpuas hati terhadap dua orang penceroboh yang memasuki bilik persalinan mereka. Memandangkan Ama telah ditembak, Zuriani menjadi pengganti kepada Ama.

Semasa pusingan akhir hendak bermula, Pak Cik Tan masih lagi berada di dalam bulk persalinan. Dia sedang memeriksa beg-beg ahli Pasukan Zamrud II. Dia mengesyaki sesuatu. Dia mendapati cip mikroelektronik yang hilang itu ada di dalam salah satu beg ahli Pasukan Zamrud II namun dia tidak dapat mengenal pasti pemilik beg itu.

Halim muncul sekali lagi untuk mengumumkan peraturan pertandingan pusingan akhir. Lima pasukan akan berentap. Setiap pasukan akan diberi rnasalah yang sama, iaitu mengubah sejarah dunia. Mereka akan diberi sebuah mesin masa yang dapat membawa mereka kembali ke mana-mana zaman yang mereka mahu. Mana-mana pasukan yang dapat mengubah sejarah sehingga menyebabkan kesan paling besar di dunia akan memenangi Pertandingan Avatari kesepuluh dan mendapat hadiah RM1 juta.

Malaysia memilih kembali ke zaman Melaka untuk membantu perajurit Melaka melawan Portugis. Anas yang terkejut apabila mengetahui pasukan Rusia memilih untuk kembali ke Timur Tengah pada 20 April 570, iaitu tarikh kelahiran Nabi Muhammad SAW cepat-cepat memberitahu ahli Pasukan Zamrud II. Mereka mesti menghalang percubaan Rusia itu dengan menghentikan proses mesin masa. Pada waktu inilah,Adeen menggunakan sepenuh kepakaran dan pengalamannya dalam bidang komputer untuk menyelesaikan masalah yang sangat kritikal in Pelbagai masalah dihadapi oleh ahli-ahli Pasukan Zamrud II. Berkat kepakaran Adeen sebagai pengendali mesin Avatari dan keberanian para avatar Pasukan Zamrud

II, mereka akhirnya berjaya mematikan mesin masa itu. Hasrat empat pasukan Avatari dan empat negara itu untuk mengubah sejarah dunia tidak kesampaian. Akhirnya, Pasukan Zamrud II telah diumumkan sebagai juara Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh.

Bab 12: Perangkap Musang

Pak Cik Tan masih bersembunyi di dalam bilik persalinan. Dia hendak memastikan pemilik beg yang dicurigai itu akan datang untuk mengambilnya sebelum rakan-rakan yang lain tiba. Suasana di luar masih meriah dengan ucapan syabas dan tahniah atas kejayaan Pasukan Zamrud TI dan Malaysia. Pak Cik Tan menjangka dalam keadaan riuh-rendah itu tentu “Si musang” akan menyelinap keluar untuk mengambil haknya. Jangkaan Pak Cik Tan tepat. Namun, Pak Cik Tan terkejut apabila mendapati “si musang” itu ialah Anjali. Anjali pula sangat terperanjat apabila ditegur oleh Pak Cik Tan.

Setelah didesak oleh Pak Cik Tan, akhirnya Anjali menjelaskan segalagalanya. Anjali melakukan perbuatan itu kerana dipaksa oleh abangnya, iaitu Muthu, yang merupakan ketua samseng yang hendak membeli pusat permainan video Game Star, tetapi Pak Cik Ho menolaknya. Pak Cik Tan bersimpati terhadap Anjali.

Sementara itu, Aina sudah tiga hari berada di wad kelas pertama. Semua datang melihat keadaannya di hospital kecuali Anjali. Aina menjadi sangat teruja apabila mendengar berita melalui televisyen, iaitu pasukan penyelidik yang diketuai oleh ayahnya yang hilang di Laut Andaman telah ditemui dengan selamat. Doanya telah dimakbulkan Tuhan.

 

 


212 responses to “Sinopsis Wira Persona Avatari

 1. abiimaanyu berkata:

  Thank you very much for the sinopsis wira pesona avatar.
  at least i can copy and submit to my teacher.
  thank you
  regards
  abii

 2. Amzar Hail berkata:

  bagus lah skool niee…

 3. bobo berkata:

  nak dy pnye watak pewatakan bleh x???
  kalu bleh cpt skit…..

 4. shay asha berkata:

  thx yah ..

 5. syahid seremban berkata:

  bgozz sinopsis nie….lngkp…
  x yh bce….

 6. :)~ berkata:

  this is really awesome..but i need the synopsis 4 bab 7-12 also. thanks.

 7. juju berkata:

  wah , trime kaseh ssngt !

 8. royt11 berkata:

  ahh kenapa ada smpai bab enam je

 9. myrah berkata:

  wow!..
  Thank you for this synopsis….
  Thank you very much ^_6

 10. vela berkata:

  thx 4 this but i want sinopsis keseluruhan buku ini macam mana?Saya nak cepat sikit sebab saya kena hantar ini pada hari sabtu ini.Pls help me thx 4 ur co-orperation.

 11. MELYUIS berkata:

  sepatutnya berilah kebebasan berfikir pada seluruh rakyat, supaya ilmuitu dapat dibandingkan sesama kita.

 12. mahes berkata:

  blh saya dpt tema ,persoalan dan watak2

 13. ijat arif berkata:

  cun laa sinopsis ni

 14. Thanks for the Sinopsis..=D

 15. kembar berkata:

  permainan avatari tu pe??

 16. Raisu berkata:

  Very good. This helped me a lot.
  I was procrastinating on my BM work.. and when I finally had to do it, I stumbled upon this site. :)
  Thanks a lot.

 17. Ashley Lee berkata:

  thanks very much!!!! its really help me!!!!

 18. Muhammad berkata:

  mana korg nak cari plot wira persona avatari

 19. fildza berkata:

  bgus
  perlu diteruskan hasil 2 serbagini

 20. aq mfz berkata:

  LENGKAP#PADAT#CEKAP#INTEGRITI#

 21. BAGUS TERUSKAN UASAHA UNTUK BAHASA MELAYU ;)

 22. Bagus teruskan usaha untuk bangsa melayu ;)

 23. aryana_yana berkata:

  Thanks a lot..

 24. Nadirah berkata:

  Terima kasih
  dngan ini kerja saya akan bertambah mudah
  ^~^

 25. alif berkata:

  lengkap gak sinopsis ni..walau pon x fhm baca buku die tpi boleh fhm melalui sinopsis ni..
  terima kasih…

 26. :) berkata:

  Thanks alot! :)

 27. najib berkata:

  kita patut bersyukur kerana ade juga org yg berminat utk menolong kita . .. .

 28. hi berkata:

  tolong saya nak perwatakan wira persona avatatari oleh aina anas dan adeen

 29. hi berkata:

  noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo i need tema of aina anas and adeen

 30. Hehe berkata:

  mantop aa sinopsis nie !

 31. ijat arif berkata:

  argh susahnya……banyak betul cikgu suruh aq buat kerja……sinopsis 1-12……….SUSAHNYA…………BANYAKNYA kerja untuk cuti raya cina ni

 32. wani berkata:

  bleh tolong bg tema skli?

 33. qiela berkata:

  thanx 4 da synopsi!!!!!
  slamat sye blh antar kat cikgu…

 34. Ajam berkata:

  Terima Kasih Banyak2 ! Kalau saya tak cari ni ! dah sah kena cium dinding !

 35. Prasana Arasu berkata:

  Hey..
  Thanks a lot..
  With your help, I could be able to finish my synopsis BM …
  Thanks again! :)

 36. khamini berkata:

  my school lah

 37. Hang Tuah berkata:

  Terima Kasih untuk sipnopsis ini. Saya dah jumpa sipnopsis sendiri tetapi nak double check yang betul je.

 38. Ahmad Ubadah berkata:

  alhamdulillah… aq dah siap keje sek0lah…
  copy past saja…

 39. Akbar berkata:

  panjang betul benda ni, menyusahkan je, tapi nak buat mcm mana, tak buat nanti kena denda lah pulak, anyway thank you for your help, if not because of this website, i wouldnt have done this . stupid Komsas -.-“

 40. nina _97 berkata:

  best ar !!!
  xyh ssh-ssh nk bce bku …
  hehe!!!…

 41. sya :) berkata:

  waaaa! penat aku carik akhirnya jumpe gak !
  tk susahkan idop aku ade bande nih :)

 42. fiq-fiq qifaw berkata:

  yesss… time kaseh tok blog nie….. akhirnye siap gark 12 sinopsis dnan blog nie…. satu folio siap….ckgu skola powm pelik sbb cpt sanat……thanks very2 much

 43. modles berkata:

  just damn good i love that

 44. ain atikah berkata:

  xde sinopsis ringkas ke??

 45. ayu berkata:

  time kasih.saya akan menyiapkan tugasan saya melalui sinopsis ini.

 46. wafie berkata:

  bagoz laa..
  xyah susa2 aq nk perah otak nk wat sinopsis..
  gud2.. :)

 47. ayu berkata:

  ada tak persoalan dan watak perwatakan utama dalam setiap bab????

 48. cecille berkata berkata:

  x…baik kalo kte x bce bab novel ny brI kte ilmu..

 49. kimi berkata:

  xde watak n perwatakn ke?

 50. sasya berkata:

  watak dan perwatakan tk de kea ?
  it’s okay lah. atleast ade jugak sinopsis.

 51. azmi aka k3y berkata:

  terbaek lah sinopsis nie….buat lah watak n perwatakan plak…….

 52. @ima@ berkata:

  Di mana nak cari watak dan perwatakan? Aduh..buntunya…

 53. puteri nurliyana berkata:

  saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada smk cochrane….

 54. puteri nurliyana berkata:

  sipnopsis niy memang terbaik,
  wat larh die punya perwatakan plak .

 55. ana berkata:

  sipnopsis niy memang terbaik,
  wat larh die punya perwatakan plak .

 56. sarchu berkata:

  saya ingin berterima kasih kepada smk cochlane kerana sinopsis ini membantu saya untuk memahami wira persona avatari.

 57. nizam muhaimin berkata:

  cntex..thanx..
  akhirnye bole la buat lisan…
  da jumpe snang…

 58. iman fateha berkata:

  hey tolong bgi i gaya bahasa i nak cepat tau tolong..

 59. fyeka berkata:

  hah…semoga ini dpat mmbantu sye mnjalani peperiksaan…2011….
  kpd sesiapa pun..tlong mendoa kan yg terbaik untuk sye….
  amin……

 60. Aizat berkata:

  doakan saye agarlulus periksa
  ye………..

 61. Yuvanisha berkata:

  Plese pray for me to pas my exam ok

  reply

 62. Shafiqah Rosli berkata:

  Thank you very much yea.. o_O Arap2 lulus ppt nie, doakan sye yea smue! (:

 63. kayal berkata:

  i think i pass please pray 4 me

 64. wany syazwanyy berkata:

  panjang , tapy baguss lha :)
  dapat salin sinopsis . uhuhu .

 65. aniq berkata:

  sronok gak dapat bace buku ni…….hahaha

 66. Dragonzz berkata:

  Thank you u Rock I copy n paste 4 presentation ! :)
  SO EASY !
  LONG LIVE ! :D

 67. nur shahira sofea berkata:

  kenape sinopsis panjang sangat?? ade yg ringkas pnye tak??

 68. eddy berkata:

  memeng TERBAEK…^_^

 69. thashvene berkata:

  its good..i can finish my project very fast..thank u so much for helping me..

 70. thashvene berkata:

  I HOPE U POST EVRYTHING IN TIS NOVEL……:)

 71. Amira berkata:

  Terima kasih
  Saya mohon share sipnopsis ini

 72. fara ieqa berkata:

  terbaek lha

 73. muiz berkata:

  senang kalau nak cari skarang

 74. thashvene berkata:

  im on my way to finish my bm project…thank u so muc for helping me…..this sinopsis helped me a lot…….i appreciate this school……….thanks again……..<3

 75. miss berkata:

  wow,very longer for this sipnopsis.why we don’t make it shortest

 76. Nadya berkata:

  Thankyou :)

 77. DK berkata:

  wen i 1st saw this web page.. i was like holy-kemoli… this is awesome!!

 78. tee-hee :) berkata:

  i dunno… o fond this web page ok only… its just like telling the whole story over again wen its only supposed 2 b a synopsis… it makes it difficult 4 the kids..

 79. Nur Syahirah Hidayah berkata:

  Its very good.Rich in information, Good to know, Our primary source of reading novels.I love it.I`m from students of SMK Aminuddin Baki.I`m sure WE appreciate this!

 80. adilazmy berkata:

  bagus sinopsis ini, terima kasih :)

 81. NiTa sKuLL berkata:

  Thankz

 82. ain yana berkata:

  hahah~ terbaeks!!!! punyerrrr!!!!!!!!
  x yah lah ssh2 nk pike wat ayt..hihihikk ;)

 83. iffah luv-ing berkata:

  waahhhh best2! sye siap dulu dlm kelas kowt!

 84. zaty berkata:

  waaa…thanks =)

 85. Ecah.. berkata:

  betul3….hahahaha..

 86. Ecah.. berkata:

  nasib baik dah habis baca dah..

 87. aiman berkata:

  sama sama

 88. Okeyyy , baguss :) Thanks sangadd ! Malas nak repeat novel balik untuk buadd sinopsis dyeee . Hehe :D

 89. Nur saidatul azyan berkata:

  nsib baik ade sinopsis ni klau tidak kite lah org yg paling lmbt hntar

 90. Nur saidatul azyan berkata:

  Tpi bnyak kesalahan ejaan….emmm x pe lah jnji siap keje sklah hehehe……..

 91. najwa denil berkata:

  thx sape wat mende ni! x yah susah2 hehe ^^

 92. Mathumitha Vejayak Kumar berkata:

  boleh juga,jika tema,persoalan,etc-etc,diselitkan juga.

 93. abdul rahman abdul ghaffar berkata:

  trima kasih banyak banyak.kalau tak de kena belasah lah dengan cikgu nanti :-)

 94. cherlyn berkata:

  sinopsis ini sangat bagus ah ..,>_<
  banyak tolong i …:-)

 95. fathiah berkata:

  tq.because of this synopsys,i can submit my task peacefully

 96. Farhana Hafizah berkata:

  terbaikkk…terima ksih…nsib baik jmpe gk website nih…

 97. ns berkata:

  sinopsis setiap bab tu x leh pendekkan lagi ke????????=(

 98. nurfatin dania berkata:

  sapa yg buat nie ? thanks you ~ saya hanya salin dan bace je hehe

 99. harisa ramlee berkata:

  hahahhaa..thanks yaa…senang…x payah baca dah…

 100. Farah Natasha berkata:

  thanks a lot .. :)

 101. ni~sah berkata:

  bagus lah benda nier aq tenguk cini jer senang nya lah

 102. Kang Jiyoung berkata:

  boleh siap sebelum bukak sekolah ..

 103. xzibit berkata:

  pe lah………………………………………………………….pnjang mcam pokok klapa lah…… sinopsis die….
  hampeh…………

 104. cherlyn berkata:

  bagus novel ini ah ….

 105. umy(angah)smkjr berkata:

  hebat la sinopsis ni….tahniah

 106. bilal arshad berkata:

  cikgu terbaik!

 107. tasha berkata:

  thanks banyak2..helped me in my last minute homework

 108. Ash berkata:

  Thank u 4 ur sinopsis cikgu n i love the statement about love above there. Thank u. That also helped me a lot.

 109. nazarulzxlcmc berkata:

  the best Yo!

 110. Smk Bandar Baru Sentul (danial) berkata:

  Wei Trimas Giler Kan Best Dpt Skolah camni :) hrp ada lagi camni nnti :D!!!!

 111. sabrina berkata:

  terima kasih banyak2…….senag cikgu inta sipnopsis pun print yg ni jer..lagi 1 x yahbaca dah buku novel tu…lagi sekali terima kasih bebanyak…….

 112. anak manusia berkata:

  lalalallalalalolololo ……… dah siap wad sume ney pon …. ta yah tgok dlm internet pon …..

 113. ariff daniel berkata:

  senag nye skang nih nak wat keje sklah

 114. juuju berkata:

  thank you! but can u do nilai and pengajaran for bab 3?

 115. ASH-LEE berkata:

  THANK YOUU. :)
  this helped me loadz.

 116. ASH-WEEE-E berkata:

  THANKYOUUU. :) Loves. :D

 117. malaysiangirl berkata:

  terima kasih byk2…

 118. nur sa'adah berkata:

  terbaikkkk lepas ni x yah buat pening kepala pikir2 pasal sinopsis hahahah

 119. Yen Teng berkata:

  siapa tu Ama? atau Ama adalah sama dgn Aina?

  Anyway, thanks for sharing^^

 120. faizuan berkata:

  tq very much sebab esok ade pmr n saya x penah pon bace buku nie tq very much.

 121. bunnytone berkata:

  Thanks! I know all of my classmates are going to copy this too but whatev. Thankss!

 122. This Me Happy Rini berkata:

  with folded palms and gracious ,Iwould like to THANK YOU!

 123. Rumalsraj berkata:

  wow.memang bagus untuk saya.lain kali mesti tanya pada cikgu
  memang best ;0

 124. Amir Haziq berkata:

  Trimas bnyk2 akhir nya bleh gak sye siap kan kerja nie
  shcol ni mmng hbat……

 125. Brian berkata:

  OMG THANK YOU SO MUCH I’M DOING LAST MINUTE WORK LATE AT NIGHT THIS SAVED ME. OMG THANK YOU THANK YOU THANK YOU

 126. Lina Naomei berkata:

  Terima kasih.. Berguna kepada saya…. :) Thanks..

 127. Maryam Shamsul berkata:

  sinopsisnya ok…boleh taruk kesimpulan skali? :D thanks

 128. nurulaznida berkata:

  terima kasih. . .i think sinopsis kt cni lbih lengkap b’banding buat sinopsis sndiri. . . :) :)

 129. nurul izzah berkata:

  yang ni ade gune buku rujukan ker??

 130. wani cun berkata:

  thanx sgt2..mmg sy bertuah jumpe benda nie..

 131. fina berkata:

  sinopsis sangat bagus dan lengkap

 132. alia berkata:

  thanks..x yah bace novel panjang2

 133. Afif007 berkata:

  Walaupun banyak tapi bagus….x yah baca dh boleh flow citer tu..Thanx… :)

 134. siti nurul hiddayu berkata:

  terbaekk !!! cenggini (y) btw thanx yauu !!! :)

 135. A Girl berkata:

  Terima Kasih sebab buat sinopsis untuk setiap bab.. :) Nasib baik terjumpa blog ni.. Dapat nak buat kerja sekolah :D

 136. ps3 oyunları berkata:

  Hi there! This post could not be written any better!

  Reading through this post reminds me of my good old
  room mate! He always kept talking about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read.

  Thank you for sharing!

 137. Alvin ng berkata:

  Help ! Help !!
  Contoh for “Tolong-Menolong”

 138. cwetie berkata:

  apelar nie
  x fhm
  mcm ……………

 139. HANSIKA berkata:

  hai

 140. Aganta Miriam Francis berkata:

  terima kasih sgnt sgnt sebab ade website ni saye sudah pas evidens saya yesss
  :p

 141. casmond berkata:

  apakah nilai bab11??

 142. deyy berkata:

  thanks senang and it had all the main points :))

 143. Samantha berkata:

  ok la tapi ade byk kesalahan n kena betulkan lar….

 144. Maple berkata:

  Wah. Cikgu reka ke sipnopsis ni???

 145. Annabel Tilley berkata:

  Don’t mind me. I’m just a random person on a random page. How on earth did I even get here? ._. Beats me. Oh, I’d better write something cool to cherish this moment…I love cheese!! How’s that for something cool? :DD

 146. ikhwan berkata:

  siap keje sk aku .. dah la cikgu bg 2 hari je nk siapkan sinopsis 1 buku ni … selamat ade website ni..

 147. danish3838 berkata:

  Thanks a lot.

 148. sooeun berkata:

  thankyou:-) akhirnya siap jugak hw saya, takyah pening kepala buat sinopsis :)

 149. mirul berkata:

  tq tk yah la sussah bca novel pnjg lebar

 150. ecad (petra ampangan) berkata:

  bagus bangat deh…:D

 151. ika berkata:

  terima kasih:)dgn ini keje sye siap jgak yeahhh…

 152. akmal berkata:

  (Y) Takyah bace novel :))))))

 153. akmal berkata:

  Soalan, Ama tu Aina ke?

 154. nur hanani berkata:

  Mudah dibaca..:)
  Wish me goodluck for my final exam :)

 155. Arigato Gozaimasu :D :D :D

 156. suganya chandram berkata:

  Tiada yg ringkas ,thank you

 157. nickteh berkata:

  Tq,sangat bagus

 158. kagamine len berkata:

  bagusssssss!!!!
  sangat membantu

 159. daniel. berkata:

  best..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 62 other followers

%d bloggers like this: